woensdag 20 mei 2020

Invloed op de economie

Dag Bloggertjes

De meesten onder ons weten wel dat het coronavirus zeer veel dingen beïnvloed. Het coronavirus heeft niet enkel een invloed op de gezondheid van de mensen, maar ook bijvoorbeeld op de economie.

Ik kwam aan deze titel toen ik met mijn ouders, naar het nieuws aan het kijken was. Ik dacht er meteen aan om over de verschillende invloeden schrijven, die het coronavirus op ons heeft. Ik wist natuurlijk dat het virus onze gezondheid beïnvloede, maar het beïnvloed dus niet enkel onze gezondheid, maar ook onze economie. In deze post zal je aan de hand van enkele voorbeelden zien hoe het virus onze economie aantast. 

De economie 

De economie heeft het heel lastig gehad in de voorbije twee maanden. Dit was te zien aan verschillende factoren. Als eerste kunnen we spreken over het bruto binnenlands product (bbp) die in het eerste kwartaal van 2020 met 1.7 procent daalde ten opzichte van kwartaal eerder. De daling die er is komt door de vermindering van consumptie door huishoudens. Door het virus kan er minder aan transport gedaan worden/mensen hoeven niet te gaan werken waardoor er ook een daling is, want zodra er niks wordt geproduceerd kan er dus ook niets verkocht worden. 

Hiervan een sterk voorbeeld in maart hebben de consumenten 6,7 procent minder besteed dan in maart 2019. Dit is de grootste daling die het CBS ooit heeft gemeten. Wat ik heel raar vind is dat er zo een daling is geweest terwijl iedereen die maand ging hamsteren, maar dit werd verduidelijkt in artikel die ik las. Het zit namelijk zo de consumenten gaven minder uit aan diensten -en duurzame goederen, maar besteden heel erg veel aan voedings- en genotmiddelen. Deze groeiden sterker dan ooit tevoren. (CBS: Grootse krimp consumptie huishoudens ooit gemeten, 2020) 




Naast de daling van het bbp zijn er ook veel meer zaken failliet verklaard. In de eerste 19 weken van 2020 zijn er 1396 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Het zijn er 15 meer dan vorig jaar in exact dezelfde periode. Door het coronavirus moeten meer lokale bedrijven de deuren sluiten waardoor er geen inkomsten en zo dus failliet gaan. (CBS: zijn er meer faillissementen dan vorig jaar?, 2020)


Dit zijn al wat voorbeelden die aantonen dat het coronavirus onze economie heeft beïnvloed. Natuurlijk zijn er naast de vele faillissementen en het dalend bbp nog vele andere voorbeelden die aantonen dat virus onze economie heeft aangetast. Voor meerdere voorbeelden raad ik zeker en vast deze site aan https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/cbs-cijfers-coronacrisis/wat-zijn-de-economische-gevolgen-van-corona-.

Economie in tijden van de Spaanse Griep 

De Spaanse Griep de griep die opkwam na de Eerste wereldoorlog, maar wat was de invloed op de economie in tijden van de Spaanse griep. Het ging daar toch heel wat anders aan toe sommige landen hadden niet erg veel last van een economische strijd. Dit kwam omdat die landen zich zeer strikt aan de regels houden die de overheid hun oplegde. Dus landen die zich streng aan de maatregelen houden herstelden rapper in 1919 dan landen die veel lakser waren over bepaalde maatregelen. 

Het is wel zo dat gemiddeld, de uitbraak van de Spaanse griep per staat tot een daling van 18 procent van de productie leidde. Dit maakte niet uit hoe sterk het land zich aan de maatregels hield.  Gebieden waar de griep heel sterk toesloeg zie ook een stijging aan faillissementen dit kwam door een hoog aantal afschrijvingen van schulden die door de banken gebeurde.  (Architectuur: Spaanse griep: afstand houden was goed voor de economie, 2020)

Vergelijking 

Ik zelf vind het moeilijk om de economie van nu en die in tijden van de Spaanse griep te gaan vergelijken. Het komt dan vooral omdat de Spaanse griep na een oorlog kwam, met gevolg dat er sowieso een economisch strijd is. De strijd is er gewoon al omdat je een heel land moet heropbouwen wat veel geld kost. Zoals ik het al zei vind ik het persoonlijk zeer moeilijk om het coronavirus die ook een sterke invloed heeft op onze economie van nu te gaan vergelijken met de economie tijdens de Spaanse griep. “In nature's economy the currency is not money, it is life.”- Vandana Shiva

Volgens mij is het dus beter om ze niet met elkaar te gaan vergelijken maar eerder los van elkaar te zien, want de economie is verschilt veel van elkaar. 

Bronnenlijst

"Grootse krimp consumptie huishoudens ooit gemeten" Geraadpleegd via: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/20/grootste-krimp-consumptie-huishoudens-ooit-gemeten


"Zijn er meer faillissementen dan vorig jaar?" Geraadpleegd via: https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/corona/economie/hoeveel-faillissementen-zijn-er-per-week-

2 opmerkingen:

  1. Dag Seppe
    Ik denk ook dat je de tijden van toen met de Spaanse griep niet kunt vergelijken met nu. De wetenschap stond toen ook veel minder ver en ze hadden bijvoorbeeld nog geen vaccins. Ik ben ook nieuwsgierig wat de toekomst zal brengen voor de economie.
    Wel een zeer goeie informatieve bron met mooi uw eigen ervaringen in verwerkt.
    Nog veel succes
    Jelle Claeys

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Seppe, het is een heel interessante blogpost met duidelijke verklaringen en teruggrijpen naar de tijd van de Spaanse griep. Goed dat je kritisch nadenkt of deze elementen te vergelijken zijn of niet. Ik volg je visie hier ook over, het zijn ten eerste twee heel verschillende landen en er is een groot verschil in tijdsverloop. Daarbij was ook de sociale situatie toen totaal verschillend met deze van nu en staan we wetenschappelijk veel verder dan toen. Groetjes, Stiene

    BeantwoordenVerwijderen