woensdag 6 mei 2020

Terug in de tijd


Dag bloggertjes 

Hier ben ik dan met mijn tweede post, deze keer ging ik opzoek naar epidemieën die zich in de geschiedenis voor deden. Deze zouden gelijkaardig zijn als het coronavirus. Je komt dus meer te weten over epidemieën die zich in de geschiedenis afspeelden. Veel lees plezier!!

De virus veteranen

100 jaar geleden (1920) stierf het laatste slachtoffer aan de Spaanse griep. Deze verschrikkelijke epidemie kostte het leven van bijna 5 miljoen mensen. Het begon allemaal na de Eerste Wereldoorlog in 1918, en eindigde spontaan in 1920. Beluister het gesprek van de "Wereld van vandaag" voor meer info over de gelijkenissen en verschillen tussen de Spaanse griep en het coronavirus via deze link https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/14/precies-100-jaar-geleden-verdween-de-vernietigende-spaanse-griep/(Precies 100 jaar geleden verdween de vernietigende Spaanse griep spontaan. Wat met het coronavirus?, 2020)  

De symptomen van de Spaanse Griep zijn opgedeeld in 3 stadiums het eerste stadium (Symptomen en behandeling van de Spaanse griep, 2019):
  • Hoesten
  • Hoge koorts
  • Rillingen
  • Spierpijn
  • Keelpijn

Stadium 2:
  • Extreme moeheid
  • Energieverlies

Stadium 3:
  • Ongeneesbare longontsteking 
  • Verdrinking door bloed in longen 



In 1956 ontstond er een griep genaamd de Aziatische griep (H2N2), voor wat staat deze afkorting nu? Deze afkorting  betekent dat het virus ontstaan is door een kruising met een griep die normaal in vogels zit en die zich nu vermengd heeft met een menselijke griep.  

De symptomen van deze griep: koorts, spierpijn, rillingen, hoesten, zwakheid en verlies van eetlust  zijn gelijkaardig aan die van het coronavirus.  

De Aziatische griep behoorde ook tot categorie 2 grieppandemie, dit wil zeggen dat het virus de hele wereld had bereikt. In 1957 vond men een vaccin voor de griep, die ervoor zorgde dat de verspreiding trager verliep. Dit met gevolg dat het virus in 1968 volledig verdween. (Wat is de Aziatische griep, z.d.)

Hedendaagse spanningen

Hier zijn we dan in 2020, een tijdperk van de technologie wat eigenlijk wel super handig is. Doordat we ons in zo'n technologische tijdperk bevinden kunnen we eigenlijk alles doen wat we willen. Vanuit ons eigen huis werken voor school of werken voor je bedrijf is tegenwoordig vanzelfsprekend. Natuurlijk is dit allemaal super handig maar toch brengt deze epidemie vele nadelen met zich mee. 

Het coronavirus heeft verschillende gelijkenissen met de epidemieën die zich al in de geschiedenis hadden afgespeeld, bijvoorbeeld het virus kwam op in China maar geraakte al rap verspreid over de ganse wereld echter sterven ook heel wat mensen aan dit virus.
De spanning die er nu daadwerkelijk is is dat we niet weet hoe we het virus zullen overwinnen of wanneer het virus zal weggaan… Het is de uitdaging om met ons allen het virus te overwinnen met de maatregelen die we krijgen.

Epidemieën stoppen nooit

Zoals jullie gelezen hebben in bovenstaande tekst zijn epidemieën niet enkel van vroeger maar komen ze nu nog steeds voor. Ik zelf vind dit vrij normaal dat epidemieën nog altijd blijven voorkomen en dat ze altijd zullen blijven bestaan. Wat vinden jullie hiervan, laat het weten in de reacties. 

Bronnenlijst 

Vandervelden, J. (2020, 15 februari). Precies 100 jaar geleden verdween de vernietigende Spaanse griep spontaan. Wat met het coronavirus? Geraadpleegd van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/14/precies-100-jaar-geleden-verdween-de-vernietigende-spaanse-griep/

s.n. (2019, 4 december). Symptomen en behandeling van de Spaanse griep. Geraadpleegd van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/96884-symptomen-en-behandeling-van-de-spaanse-griep.html#slachtoffers-van-de-spaanse-griep

s.n.Wat is de Aziatische Griep? / deadreign.com. (2020, 26 juni). Geraadpleegd van https://www.deadreign.com/wat-is-de-aziatische-griep/

1 opmerking:

  1. Hey Seppe
    Ook in ben van mening dat epidemieën iets van alle tijden is. Zeker vandaag is de verspreiding dan ook moeilijk in te dijken. Uit alle landen komen en gaan toeristen op die manier is het ook logisch dat heel de wereld onder besmettelijke ziektes komt te lijden. In vergelijking met het verleden is dit misschien een nadeel want het reizen is veel makkelijker geworden, maar het voordeel dat wij hebben is dat de geneeskunde al veel verder staat. Misschien dat epidemieën later sneller de kop kunnen ingedrukt worden dankzij de wetenschap, maar een glazen bol hebben we helaas (nog) niet.
    Groetjes Marit

    BeantwoordenVerwijderen